Тапи

ТАПИ

Когато старее, виното може да се запази, само ако е бутилирано с качествена тапа. Корковите тапи, независимо от тяхното качество, както и евтините агломерати, направени от слепени коркови стърготини, могат да причинят привкус на тапа във виното. Тапа, която е била в контакт с мухъл, развива отблъскваща спарена миризма. Причина за това е веществото трихлороанизол, което, попадайки във течността, прави вкуса на виното “корков”. Производителите на корк влагат усилия в усъвършенстване технологиите на производство, но много винопроизводители, притеснени от честотата на тези инциденти, вече залагат на алтернативни тапи. Синтетичните тапи са много-популярни, особено сред производителите от Новия Свят. Те правят възможно продължаването на ритуала по изваждането на тапата, така харесван от много любители на виното, но им спестяват риска да попаднат на “корково” вино.

По време на теста оценявахме химичните и органолептичните характеристики на вината, реакцията на различните тапи при екстрeмни температури, както и възможностите им като преграда между виното и въздуха.

Натрупаният опит вече се използва в реалното производство.

Отзивите на нашите партньори и винената публика показват, че сме на прав път.

В момента около 80% от продукцията на винарната в Русе се бутилира с тапи от изкуствен материал, като тенденцията е този показател да се повиши.

Междувременно, тестовете продължават, за да се прецени дали съществуващите опасения, че вината ще остареят по различен начин и може би, не толкова благородно, ако са бутилирани с алтернативни тапи, са основателни или не.

line
footer