Сортове

ГЪМЗА

Гъмза е от местен произход. Разпространена е в Западна и Средна Северна България, основно във Видинско, Плевенско и района на Сухиндол. Заемала е около 14% от площта на винените лозя.

Сортът е къснозреещ. Узрява през втората половина на септември. Най-подходящи за гъмзата са проветривите места на хълмове със сравнително богати почви с добро изложение. С висока родовитост. Зърната лесно се напукват и загниват.

Получените червени вина са хармонични, но поради взискателноста на сорта към климатичните условия, не от всеки район и не всяка година постигането на високо качество е възможно. Обикновено правим малка корекция на цвета и киселините с други подходящи сортове – каберне, мерло или рубин. Чисто сортовото вино от гъмза е търсено на пазара в Германия и Русия. Много добре гъмзата се купажира с мерло. Нашето вино мерло и гъмза е бестселър на английския пазар.

РКАЦИТЕЛИ

Сортът е с Грузински произход. У нас площите му заемат значителни размери. Това е наследство от времето когато бяхме комунистическа държава и изнасяхме огромни обеми вина за Съветския съюз.

Ркацители е сравнително къснозреещ сорт – узрява през втората половина на септември. Поради добрата родовитост, дава висок добив. Сравнително устойчив е на гниене, суша и студ.

Гроздето му служи за приготвяне на. бели вина, шампански и конячни виноматериали.

И сега вината от този сорт намират добър прием в страните от Източна Европа, но заемат местата в ниските ценови групи. Ркацители няма потенциал за създаването на висококачествени съвременни вина и затова значението му за винопроизводсвото намалява.

МУСКАТ ОТОНЕЛ

Муската има дълга история. Смята се за един от първите сортове, които са били описани и определени. В различните държави, той има различни имена. В Италия – мускато, в Испания – мускател, а в България – мускат отонел.

Много стар е спорът за произхода на името на сорта. Някои смятат, че има връзка с латинската дума “муска”, която значи “муха”. Мухите се привличат от сладкия аромат на гроздето, когато е узряло. Други свързват името с мускуса.

Мускатът е ранен винен и десертен сорт. Узрява през втората половина на август. Развива се добре на дълбоки, леки, хумусно-карбонатни почви на хълмисти терени. Сравнително устойчив е на суша, студ и гниене.

СОВИНЬОН БЛАН

Совинъон бланът произхожда от Франция и е свързан с едни от най-престижните вина – Сансер и Пули Фюме. Сортът добива голяма популярност през 60-те години на миналия век, когато Робърт Мондави експериментира с ферментация в бъчви и лансира сухите вина като създава стил с изключителна плодовост.

У нас Совинъон бланът е засаждан в ограничен размер. Той е среднозреещ винен сорт. Узрява през първата половина на септември. Подходящи за него са по-хладни райони с хумусно-карбонатни и чакълести почви. Има силен растеж и висока родовитост. Чувствителен е на гниене, но е сравнително устойчив на ниски температури.

ШАРДОНЕ

Няма да е лъжа ако кажем, че шардонето е синоним на бяло вино. Невероятна е устойчивоста му на модните тенденции сред любителите на виното. Много и известни винени журналисти се изкушаваха през годините да обявяват, че шардонето е старомодно, като издигаха на пиедестал ту ризлинга, ту совинъон бланът, ту пино гриджото.

Произходът на сорта е Бургундия. Шардонето е отговорно, за най-добрите вина идващи от този район. Тъй като французите дълги години са били отдадени на означаването на вина по географския им признак, значението на сорта не е било достатъчно добре оценявано. Втората половина на 20 век, с навлизането на вината лансирани под търговска марка, обръща нещата в полза на шардонето. Така, то се превръща в най-бързо разпространяващият се сорт.

Шардонето е ранен винен сорт. Гроздето му узрява в края на август. За него подхождат по-дълбоки, богати варовити почви в подножието на хълмовете. Дава висококачествена продукция в по-хладни райони. Относително устойчив е на студ и суша. Има средно силен растеж, висока родовитост и среден добив. Чувствителен е на гниене.

Някои от дескрипторите описващи сорта са зелена ябълка, праскова, лимон, смокиня, ананас, пъпеш, мед и ядки. Отлежаването с дъб придава нотки на масло, ванилия и дим.

Изключително разнообразие от стилове прилягат добре на шардонето. Затова и поводите и

line
footer